Tuesday, March 30, 2010

Hanya ini yang beriman..


Assalamualaikum....

Message: Tolonglah ambil masa 2 minit
untuk membaca ini....kalau lebih
dua minit tu bukan membaca la tu..tapi
mengeja.. ;-)

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi
Maha Pengasih...


Bayangkan benda ini berlaku pada
anda..... Suatu hari pada masa.
Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh
lebih kurang 1,000 jemaah... tiba-tiba
masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnyar dgn pakaian hitam..
tak nampak apa *****a dua biji
mata dan membawa mesin gun... lalu
salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup MATI kerana
ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki
itu maka segeralah bertempiaran lari
para jemaah itu untuk menyelamatkan
diri.... daripada jumlah yang 1,000
tadi tu hanya
tinggal lebih kurang 20 orang sahaja
yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk Pak Iman tu...
Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka tutup mukanya lalu
melihat ke arah Pak Imam sambil
berkata: "Ok Pak Iman, saya dah halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah
Pak Iman mulakan sembahyang
Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut
berpaling dan meninggalkan jemaah....
Macammana.. adakah anda rasa lawak dgn
cerita di atas. Selain terhibur
anda fikirlahlah...


" Lawak kan , dari 1,000 org yg
mengaku dia Islam hanya 20 yg
betul-betul beriman... "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang
mudah Lupakan ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki
hanya Membawa mesin-gun.. dia tak kata
Pun
nak bunuh.. tapi generasi sekarang..
amat lemah.. baru kena ugut terus lari
lintang pukang.. lupa yang dia tak
sembahyang jumaat lagi..."


"Lawak, ada juga yang agamanya *****a
seminggu sahaja.. tu pun bila
time sembahyang jumaat.. tunjuk muka
kat org kampung.. ada tu lagi dashyat
setahun 2 kali aje.. bile time
sembahyang raya..."


"Lawakkan, ramai orang percaya kepada
gossip dan apa yang di tulis oleh
surat khabar daripada apa yang tercatit
dalam al Quran"


"Lawak kan , berapa ramai yg percaya
dunia
Hanya sementara, akhirat adalah
tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba
mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn
boyfriend atau Girlfriend
berejam-rejam tapi nak berdoa kepada
ALLAh alahai.. tak cukup masa..


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh
post banyak thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah
kesemua
tempat tapi merasa berat nak berkongsi
dan nak hantar artikel2 yang
berunsur agama


Lawak kan ??? Kenapa gelak? Itu kan
realiti.. tapi yg paling lawak
sekali.. berapa orang yang lepas baca
benda ni
akan sampaikan kat orang lain...
berapa orang yang akan buka email ni
untuk luangkan masa membaca? berapa
banyak????
wallahuaallam"


SUMBER : HALAQAH.NET

2 comments:

Abby on April 2, 2010 at 1:59 PM said...

lawak2...i suka catatan ini..tQ

SuhaNa on June 22, 2010 at 5:11 AM said...

syukran Abby..sebuah perkongsian

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

About

MUSAFIR ILMU Copyright © 2009 Template is Designed by Islamic Wallpers