Saturday, October 23, 2010

Melakar cinta Allah..


“Kau tahu apa itu makna uhibbuki fillah?” tanya seorang sahabat kepada ana.

“Mencintaimu kerana Allah.” Ringkas jawapan ana.

Kelihatan tidak senang duduk sahabat dengan jawapan ana. Riak muka tidak puas hati lagaknya.

“Memanglah,itu direct translate. Tak semua orang faham erti itu sebenarnya,Cuma mengungkap tetapi tidak sampai jauh ke dasar hati, kerana itu setiap perkara yang dilakukan pasti ada kurangnya, hingga kadang-kadang boleh menjadi cemburu dalam berukhwah. Manusia sebegini masih keliru sebenarnya,”luah sahabat dengan air muka penuh kekesalan.

Terhenti seketika kerja yang ana sedang lakukan. Berfikir tentang kata-kata sahabat sebentar tadi.

“Cemburu dalam berukhwah? Ana setuju,bahkan ada yang masih tidak mampu mentafsir erti uhibuki fillah itu sendiri. Keliru itu benar. Realitinya kerana fitrah berkasih yang terlampau. Rasa menyayangi yang terlampau hingga ada istilah ‘dia milik aku’ sahaja.Astaghfirullahal azzim, mohon dijauhkan perasaan sebegini,” memandang sahabat dengan penuh pengertian.

Benar, ini kisah realiti.Sebenarnya ramai yang masih keliru dengan perasaan sendiri. Fitrah manusia memang mahu menyayangi dan disayangi, tetapi berpadalah dalam berkasih dan sayang hingga timbul perasaan ingin memiliki. Mengikut ilmu psikologi, inilah yang dinamakan innate motive.

Maknanya jangan berkasih sayang lah?

Tidak..bukan itu yang ana maksudkan. Berkasih sayang itu perlu, tetapi berpada dan kawallah diri. Berukhwah kerana Allah semata-mata. Jadi takkan timbul isu ‘dia milik aku’. Orang-orang yang beriman tidak akan rasa cemburu apabila sahabat menjalin ukhwah dengan sahabat lain. Isilah hati dan nurani dengan jalan Allah kerana ukhwah ini terjadi atas kehendak Allah. Jika ada timbul rasa cemburu, muhasabah kembali kerana sungguh itu adalah bisikan syaitan yang cuba menghasut dan menggugat ukhwah yang dibina.

Siapa kita untuk memiliki? Tiada apa-apa di dunia ini adalah milik kita. Sahabat? Bukan milik kita. Justeru kenapa mahu cemburu apabila orang lain mendampingi?

Firman Allah s.w.t : “Sesungguhnya mukmin itu bersaudara” (al-Hujuraat: 10)

Dari firman ini telah jelas bahawa setiap kita muslim itu adalah bersaudara. Diulangi SETIAP.. maknanya bukan menyeluruh, meliputi semua. Tiada yang tertinggal. Kita memerlukan antara satu sama lain. Seharusnya kita perlu belajar menyayangi setiap sahabat yang berada di sekeliling kita.

Dalam Islam sudah diajar tentang ithar (melebihkan orang lain) yakni tahap ukhwah yang paling tinggi manakala berlapang dada adalah tahap ukhwah yang paling rendah. Tapi dalam apa jua keadaan, kita harus sedar tentang makna basitah (kesederhanaan). Bila sudah sayang terlebih, segala benda jadi lain. Justeru itulah kita perlu bersederhana. Kalau mahu sayangi semua, bukan memilih-milih pula.

Nasihat ini jelas untuk ana dan semua yang mempunyai sahabat. Mungkin ini sudah terjadi atau bakal terjadi. Makanya ana mahu mengingatkan dahulu sebelum terkena pada diri sendiri atau yang lain juga.

Uhibbuki fillah..best friend..teman sejati atau apa-apa sahaja akan menjadi retorik semata-mata jika setiap perhubungan itu tidak di dasari dengan iman dan takwa. Usah tertipu dengan mainan perasaan sendiri. Perbetulkan niat kembali jika masih ada cemburu di hati.

LAYANAN ISTIMEWA UNTUK SEMUA SAHABAT

Sayugia ana mahu mengingatkan kalian tentang kisah Rasulullah dalam bersahabat.

Sahabat..

Adakah para sahabat yang lain merasa cemburu dengan Abu Bakr apabila Rasulullah mengatakan Abu Bakr adalah teman baiknya. Saidina Umar, Uthman, Ali dan sebagainya tidak cemburu melihat persahabatan itu kerana Rasulullah melayan para sahabat yang lain juga dengan istimewa. Inilah yang perlu kita contohi bersama.

Jika kita mampu untuk memberi hadiah, belanja kawan, sentiasa saling mengingat, membantu dia, bertanya khabar kepada kawan yang seorang,beri layanan istimewa, memasak untuk kawan seorang, kenapa tidak kepada kawan yang lain kita lakukan sebegitu rupa? Adakah Islam mengajar kita untuk membanding beza darjat?

Dari Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda:

“Janganlah saling mendengki, saling menipu, saling membenci, saling memutuskan hubungan dan janganlah sebagian kamu menyerobot transaksi sebagian yang lain, jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim itu saudara muslim yang lain, tidak boleh menzaliminya, membiarkannnya (tidak memberikan pertolongan kepadanya), mendustainya dan tidak boleh menghinakannya. Taqwa itu berada di sini, belian menunjukkan dadanya tiga kali. Cukuplah seorang (muslim) dianggap (melakukan) kejahatan karena melecehkan saudara muslimnya. Setiap muslim atas muslim lain haram darahnya, hartanya dan kehormatannya”

(HR. Muslim dan Ibnu Majah)

Jadi,mari kita tajdidkan niat kita, banyakkan muhasabah. Mungkin selama ini kita berukhwah bukan kerana Allah tetapi atas dasar lain.. peribadi ke, minat yang sama ke, perasaan ingin memiliki ke..Koreksi diri..Istighfar berulang-ulang kali..

“Ada tak orang rasa cemburu dengan kita. Mereka rasa takut untuk rapat sebab kita berkawan baik?” tanya sahabat lagi.

“Wallahua’lam, jika ada yang berfikiran sebegitu, mesti ada silap dia dan silap kita juga. Dalam ukhwah ini kita membina ithar tetapi kita perlukan juga basitah,” tuntas ana.

Moga ini dapat menjadi renungan untuk para sahabat di luar sana. Sungguh mungkin ini juga bakal terjadi pada ana dan anda, kita tidak tahu. Jadi persiapkan diri dan bermuhasabah kembali.

Marilah kita menjalin ukhwah kerana Allah..

Untuk sahabat-sahabat ana di luar sana..Uhibbuki fillah..Harap ukhwah ini hingga ke jannah hendaknya.Ya Allah,peliharalah ukhwah kami ini. Moga tiada hasad yang menyelirat jauh di hati yang tersirat..

Di jalan Allah

Persahabatan ini bukan milikku dan bukan jua milikmu

Persahabatan ini adalah perancangan daripada Allah yang mengetahui segala rahsia

Kerana DIA lah aku mengenalimu dan kerana DIA jua telah menetapkan ukhwah itu

Pasti terukir 1001 kenangan dan kasih sayang

Semuanya kerana Allah

Sungguh

Bukan kerana selain daripadaNya..

9 comments:

izz junsu on October 29, 2010 at 12:29 AM said...

suka akan entry ini..ermm nak follow blog ni okay..izinkan saya mengopy entry ini sbg entry saya yg akan datang..

akan saya sebut nama saudari nanti..
itupun jika dibenarkan..terima kasih..

May Allah bless us~

penyisir rambut on October 31, 2010 at 8:50 AM said...

salam..
ak pon ske jgk entry neh...
sgt2 tkena tyme skunk ni...
mybe ni ujian Tuhan kt aku...
sgt sedeh...
mybe ade slh silap ak jgk dlm bkwn...

SuhaNa on November 4, 2010 at 11:11 PM said...

to izz junsu :

Alhamdulillah..silakan ukhti..ana izinkan, perlu dikongsi setiap ilmu yang ada,baru bertambah barakahnya ^_^


to penyisir rambut :

Moga ada ibrahnya untuk kamu..tabah ya menghadapi musibah =)

Anonymous said...

assalamualaikum...
menarik sgt... mohon copy ye....
semoga Allah merahmati kamu

SuhaNa on April 5, 2011 at 7:22 PM said...

to Anonymous :

Wa'alaikumusalam.. insyAllah silakan berkongsi ^^

lovemeornot on May 29, 2011 at 4:50 PM said...

saya suka entry awak.terima kasih.mohon baca lagi.

SuhaNa on May 30, 2011 at 3:30 PM said...

to lovemeornot:

Alhamdulillah, moga Allah memberkati segala usaha dan dapat manfaatnya. Terima kasih sudi bertandang ke blog ana~

masitah omar on June 17, 2011 at 1:36 AM said...

salam..mohon kongsi di blog saya..jazakillah ya ukhti..

SuhaNa on July 29, 2011 at 11:47 PM said...

to masitah omar :

'alaikumusalam. Silakan ukt..ana izinkan =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

About

MUSAFIR ILMU Copyright © 2009 Template is Designed by Islamic Wallpers