Sunday, November 21, 2010

Pencarian untuk kebahagiaan..

Langit cinta hati milik Ilahi

“Suhana,kau pernah minat pada seorang lelaki tak?” tanya kawan ana ketika kami sedang duduk berehat.

“Pernah lah,”jawab ana. Agak segan kerana soalan sensitif yang dilontar oleh kawan.

“Kalau kau suka,kau akan buat apa?”

“Aku akan berdoa dalam hati. Ya Allah,aku suka akan dia,jika dia adalah jodohku, maka dekatkanlah dia untukku,jika bukan maka berikanlah yang lebih baik dari itu,”jawab ana.

“Oh...”terdiam seketika kawan.

Benar,setiap orang pasti pernah jatuh cinta. Namun bagi yang menjaga iman dan diri, pasti di pendamkan dahulu,cuba berusaha dengan cara yang betul untuk meraih cinta tersebut. Berusaha untuk tidak mencemari diri dari melakukan perkara-perkara yang mampu mencalarkan maruah diri dan sebagainya.

Jangan jadi manusia terhegeh-hegeh dan terlalu menguja.

Wanita fitrahnya adalah seperti daun semalu, yang berduri dan bila disentuh tertutup malu. Seperti bunga mawar yang indah namun penuh berduri tajam. Jangan dihilangkan fitrah itu, kerana cinta anda sanggup mengejar sesuatu yang pasti bukan kepunyaan anda.

Seringkali kerisauan mengenai jodoh menjadi pendorong kepada berlakunya ikatan kemanusiaan jantina yang berbeza yang tiada nilai di sisi agama, bercouple tanpa sah!

Atas alasan takut diri tidak laku,maka jika sesiapa lelaki yang menghulur cinta maka terus diterima tanpa berfikir dengan akal yang waras. Maka ketetapan Allah mengenai jodoh tidak dipeduli kerana kerisauan yang sering menghantui diri.Sudah dibilang pelihara diri anda, maka peliharalah kerana itu bukan sesuatu yang merugikan. Namun, jika diri sudah terperangkap dengan mainan emosi kerisauan ini, segeralah bermuhasabah.

Ya,benar..Ana akui,jodoh tidak akan bergolek,perlu dicari. Namun, pencarian anda itu bagaimana caranya? Adakah mengikut syariat atau tidak? Adakah anda yakin pacar anda sekarang pasti meminang anda atau tidak? Dan akhirnya pasti kalian menjawab “terserah pada Allah,moga inilah jodohku”..Nah, akhirnya anda sendiri akur untuk berserah juga akhirnya, tetapi berserah setelah mengikut pencarian yang salah,anda sendiri mampu menafsir apa yang berlaku seterusnya.

Ana tidak menafikan juga bahawa kebahagiaan itu tidak mampu dinilai. Tapi sedarlah wahai sekalian sahabatku, kita sering bermimpi indah selepas perkahwinan, punya anak-anak yang soleh dan sebagainya, tapi hakikatnya kita masih kabur dalam menilai erti perkahwinan itu sendiri. Seharusnya perkahwinan ini mampu menghasilkan generasi Islam yang lebih mantap,bukan pewaris kepada dosa-dosa yang kalian sudah lakukan sebelumnya.

Tuntasnya, ana mahu mengingat kepada diri serta sahabat sekalian bahawa carilah jodoh anda dengan cara yang paling diredhai oleh Allah. Berpacaran bukanlah jalan terbaik untuk mengatasi masalah kerisauan anda tentang jodoh. Jika indah akhlak kalian, menjaga peribadi anda, jodoh itu sendiri datang kepada kalian tanpa disedari.Mahu pasangan yang soleh dan solehah? Andalah yang perlu menjadi soleh atau solehah dulu…

Tidak perlu dicari jodoh itu,tapi mintalah kepadaNya,kerana hanya DIA yang Maha Mengetahui jodoh terbaik untuk kalian.Apa yang perlu kalian lakukan sekarang bukanlah menjalin hubungan mesra dengan pacaran tetapi jalinlah hubungan mesra dengan Yang Maha Memilik!

Jangan sekadar mohon jodoh,namun mohonlah juga keturunan yang baik kerna itu bisa menjadi penyejuk mata dan hatimu

..Ikutlah jalan Allah, pasti bahagia selamanya!

4 comments:

Hisyam Muhibah on November 22, 2010 at 9:10 AM said...

berdoalah jua lah usaha terhebat..insyaAllah akan ketemu jua bersama barakahNya

SuhaNa on November 22, 2010 at 10:37 AM said...

to Hisyam Muhibah :

InsyAllah..yang lebih utama memelihara diri dari perkara yang sia-sia

Anonymous said...

salam..
JOM BACE ENTRY BARU
"Kelebihan Ayat Ruqyah"

SuhaNa on November 22, 2010 at 3:16 PM said...

to KimiCnoL :

Wa'alaikumsalam warahmatullah, insyAllah ana ke sana pula

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

About

MUSAFIR ILMU Copyright © 2009 Template is Designed by Islamic Wallpers