Thursday, April 1, 2010

April Fool itu apa?


Suhana diam memikir.

Hari ini adalah 1 hb April 2010 Masehi.Apabila orang memperkatakan mengenai 1 April, pasti teringat mengenai budaya barat yang menjadi sambutan bagi mereka saban tahun yakni APRIL FOOL DAY.

Kalau diterjemah ke dalam bahasa ibunda kita, ia memberi maksud Hari Kebodohan.Hari untuk mempermain-mainkan orang dengan syarat orang yang dikenakan itu tidak akan marah dengan apa yang dia dah terkena. Kalau marah nanti kata tak sporting pula.

Ana teringat pada satu kisah, pada tarikh yang sama, cuma berlainan tahun.Kisah ini sudah lama, mungkin boleh di jadikan pengajaran buat kita semua.
.......................................................................................

Pagi itu, aku bercadang untuk mengenakan isteriku. Almaklumlah, kata April Fool. Jadi aku habiskan kerja yang dah banyak ini dengan bersungguh-sungguh sambil otak ligat memikir apa strategi yang nak dikenakan pada sang isteri.

Tepat jarum jam menunjukkan di angka 5, aku menyudahkan kerjaku.Bersiap-siap untuk pulang.tidak sabar rasanya di hati untuk mengenakan isteriku.

"Zah, abang dah balik ni."

"Oh, awal abang balik hari ni,ada apa-apa ke?"

"Mesti la ada, sebenarnya abang nak bagitahu sesuatu."

"Apa dia bang?"

"Aku ceraikan kau dengan talak 3!!" (dalam hatiku terkikih-kikih melihat riak wajah isteriku)

"A..a..abang biar betul ni..jangan main-main hal talak ni."

"Apa tak betulnya pulak.Sumpah..sumpah abang tipu..hihihi..April Fool!!"

Melihat wajah isteriku yang terkejut bukan kepalang kemudian bertukar menjadi tangisan yang dashsyat, membuatkan aku kalut.

"April Fool aku tak menjadi hari ni," desis hatiku.

Gelakku kian reda bila isteriku mula menangis.Malahan aku pula yang menangis,kerana ternyata gurauan aku itu sebenarnya menjadi kenyataan.
..........................................................................................

Bila ana berfikir kembali, kenapa sampai begitu sekali.Sampai hal cerai dan talak ini menjadi satu bahan gurauan.Astaghfirullah.. Ini lah penangan akibat dari merayakan April Fool.

Budaya yang secara membuta tuli kita ikut,kesudahannya kita sendiri yang merana. Tahukan kalian bahawa menyambut perayaan April Fool ini ibarat merayakan hari pembunuhan umat Islam di Sepanyol suatu ketika dahulu?

Tragedi 1 April

Perayaan April Fool yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berasal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. The April’s Fool Day berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol pada tahun 1487 atau bersamaan dengan 892 H. Sebelum mengungkap tragedi tersebut, ada baiknya kita melihat sejarah Sepanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol tumbuh menjadi satu negeri yang makmur secara beransur-ansur. Pasukan Islam tidak setakat berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitarnya menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang terletak di pergunungan.

Islam telah menerangi Sepanyol. Ini kerana sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mengamalkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran, tetapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata untuk tidak minum khamar, bergaul bebas, dan segala macam hal yang dilarang oleh Islam. Keadaan seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Sepanyol, namun mereka selalu gagal. Mereka telah mencuba beberapa kali tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Sepanyol. Akhirnya perisik itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Sepanyol, yakni yang pertama adalah harus melemahkan iman mereka dahulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.

Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari berbanding membaca Al-Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya adalah untuk menyemarakkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan berjaya dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga rakyat biasa, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dibantai dengan sadis dan kejam.

Satu persatu daerah di Sepanyol ditakluki. Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian terus mengejar mereka.

Ketika jalan-jalan mulai sepi, yang tinggal adalah ribuan mayat yang bergelimpangan dan bermandikan aliran darah. Tentera Salib mengetahui bahawa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentera Salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Sepanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Sepanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentera Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentera Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentera Salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentera Salib itu membakar rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Manakala ribuan umat Islam yang berada di pelabuhan berasa terkejut ketika tentera Salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anak yang masih kecil. Lalu tentera Salib segera mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera Salib itu segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentera Salib terus membunuh orang awam yang sama sekali tidak berdaya.

Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristian pada setiap tanggal 1 April sebagai “The Aprils Fool Day”.

Bagi umat Islam April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari dimana ribuan saudara seimannya disembelih dan dibantai oleh tentera Salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak layak jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan merayakan April Fool, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, beberapa abad silam.

Budaya yang bukan syariat

April Fool Day's bukan budaya yang berlandaskan syariat.Kadang-kadang bergurau secara ekstrem dan menggalakkan budaya penipuan.Sungguh tercemar.

Ingat kalian..Kenanglah kisah duka ini bersama..
4 comments:

kacamata on April 1, 2010 at 5:44 PM said...

Salam Suhana.

Sama-samalah kita mendidik masyarakat agar tidak terikut2 dgn budaya yang amat tidak patut ini. Mudah2an segelintir yg masih meniru akan perkara ini akan memahami bahawa mereka mempermainkan agama Islam yang syumul.

SuhaNa on April 1, 2010 at 8:05 PM said...

betul tu..tidak perlu meraikan april fool yang tidak ada amnafaatnya ini..

ruzzEzanie on April 2, 2010 at 10:17 AM said...

na,aku bape kali terkena semalam..aku xmrh pun,gelak je..tp aku tetap ckp kat deme yg kenakan aku tu "hah,railah hari kristian tu"..terus deme diam dr gelak..myb kecik ati ngn aku kot dgr aku ckp gitu..

SuhaNa on April 2, 2010 at 1:05 PM said...

ruzz...sedarkan kawan-kawan kita dengan kisah ini..Mungkin ramai yang tidak tahu atau buat-buat tidak tahu..berhikmah dalam bertutur..insyAllah mereka akan mengerti

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

About

MUSAFIR ILMU Copyright © 2009 Template is Designed by Islamic Wallpers